Start Arrow WnętrzaArrowKuchniaArrow Sylwestrowe przekąski na ciepło. Poznaj trzy, wyjątkowe i smaczne przepisy…

Sylwestrowe przekąski na ciepło. Poznaj trzy, wyjątkowe i smaczne przepisy…

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Pora więc pomyśleć o przekąskach na ciepło, którymi oczarujesz swoich gości. Sprawdź i rozkoszuj się ich smakiem…

Krewetki z masłem i z czosnkiem

Składniki:

  • 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych), 
  • 60 g masła, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • szczypta płatków chilli, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. 

Przygotowanie: 

Krewetki rozmroź, jeśli były mrożone. Następnie opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i ułóż w większym naczyniu żaroodpornym. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Do rondelka włóż masło, dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Następnie gotuj jeszcze przez około minutę. Odstaw z ognia, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i polej po krewetkach.

Dokładnie wymieszaj zawartość naczynia i posyp płatkami chili. Tak przygotowane danie można od razu zapiekać lub odstawić do zamarynowania.

Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 10 minut (surowe większe krewetki) lub 8 minut (podgotowane, mniejsze).

Podawaj z pieczywem (np. bagietką, ciabattą).

Sprawdź także: Sylwestrowy stół. Jak go udekorować… ?

Tortilla zapiekana po meksykańsku

Składniki:

  • 4 tortille,
  • 1 cebula, 
  • 400 g mielonego mięsa wołowego, 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 puszka małej, czerwonej fasoli, 
  • 1 mała puszka kukurydzy, 
  • 5 kawałków suszonych pomidorów, 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 300 g tartego, żółtego sera, 
  • świeża kolendra, 
  • olej roślinny. 

Przygotowanie: 

Na dużej patelni i dwóch łyżkach oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj zmielone mięso, posyp przyprawami i mieszając smaż aż zmieni kolor. Przykryj i smaż dalej na małym ogniu przez 15 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolkę i kukurydzę oraz (opcjonalnie) pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez około 5 minut.

Farsz wyłożyć na tortille, posyp serem (zachowaj około 1/3 ilości sera na wierzch) i zwiń w rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krojone pomidory dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i gotuj przez około 10 minut bez przykrycia. Polej je po tortillach i posyp pozostałym serem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Posypać listkami kolendry i podawać.

Nie wiesz, jak zaaranżować wnętrze na sylwestrowe przyjęcie w domu? Koniecznie przeczytaj: Must have sylwestrowej aranżacji….

Pieczone bataty z hummusem i pesto kolendrowym 

Składniki:

  • 500 g batatów,
  • 2 łyżki mielonej kolendry, 
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia, 
  • świeża kolendra, 
  • 0,5 ząbka czosnku, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 300 g hummusu. 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Bataty umyj i pokrój wzdłuż na tzw. łódeczki. Dopraw je solą, pieprzem oraz przyprawami (kolendrą, kminem, papryką). Wymieszaj z oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia.

Wstaw do piekarnika i piec przez około 30-35 minut (lub do miękkości).

W międzyczasie przygotować pesto kolendrowe, miksując w rozdrabniaczu następujące składniki: świeżą kolendrę, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 0,5 ząbka czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny.

Bataty podawaj z hummusem i pesto. Można udekorować listkami kolendry.

Dodane przez: Kamila Klepacka

Kamila Klepacka
Dodaj komentarz

Data dodania:


Grudzień 28, 2020
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Witaj gościu
z

Zobacz, co na ten temat czytali nasi DOMownicy

Obejrzyj galerię zdjęć Kuchnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polecane Produkty