Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Pora więc pomyśleć o przekąskach na ciepło, którymi oczarujesz swoich gości. Sprawdź i rozkoszuj się ich smakiem…
Krewetki z masłem i z czosnkiem
Składniki:
- 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych),
- 60 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta płatków chilli,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Krewetki rozmroź, jeśli były mrożone. Następnie opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i ułóż w większym naczyniu żaroodpornym. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do rondelka włóż masło, dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Następnie gotuj jeszcze przez około minutę. Odstaw z ognia, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i polej po krewetkach.
Dokładnie wymieszaj zawartość naczynia i posyp płatkami chili. Tak przygotowane danie można od razu zapiekać lub odstawić do zamarynowania.
Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 10 minut (surowe większe krewetki) lub 8 minut (podgotowane, mniejsze).
Podawaj z pieczywem (np. bagietką, ciabattą).
Sprawdź także: Sylwestrowy stół. Jak go udekorować… ?
Tortilla zapiekana po meksykańsku
Składniki:
- 4 tortille,
- 1 cebula,
- 400 g mielonego mięsa wołowego,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka małej, czerwonej fasoli,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 5 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 300 g tartego, żółtego sera,
- świeża kolendra,
- olej roślinny.
Przygotowanie:
Na dużej patelni i dwóch łyżkach oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj zmielone mięso, posyp przyprawami i mieszając smaż aż zmieni kolor. Przykryj i smaż dalej na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolkę i kukurydzę oraz (opcjonalnie) pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez około 5 minut.
Farsz wyłożyć na tortille, posyp serem (zachowaj około 1/3 ilości sera na wierzch) i zwiń w rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krojone pomidory dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i gotuj przez około 10 minut bez przykrycia. Polej je po tortillach i posyp pozostałym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Posypać listkami kolendry i podawać.
Nie wiesz, jak zaaranżować wnętrze na sylwestrowe przyjęcie w domu? Koniecznie przeczytaj: Must have sylwestrowej aranżacji….
Pieczone bataty z hummusem i pesto kolendrowym
Składniki:
- 500 g batatów,
- 2 łyżki mielonej kolendry,
- 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,
- świeża kolendra,
- 0,5 ząbka czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 300 g hummusu.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Bataty umyj i pokrój wzdłuż na tzw. łódeczki. Dopraw je solą, pieprzem oraz przyprawami (kolendrą, kminem, papryką). Wymieszaj z oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piec przez około 30-35 minut (lub do miękkości).
W międzyczasie przygotować pesto kolendrowe, miksując w rozdrabniaczu następujące składniki: świeżą kolendrę, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 0,5 ząbka czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny.
Bataty podawaj z hummusem i pesto. Można udekorować listkami kolendry.
Dodaj komentarz